VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volgens bronnen van een Britse krant wil postbedrijf Royal Mail op korte termijn een bod uitbrengen op PostNL. Hoe realistisch is dit en wat is de toegevoegde waarde van een huwelijk tussen beide bedrijven?

Het vierde kwartaal is traditioneel met afstand het beste kwartaal voor PostNL.

Maar donderdag gaat het wel heel hard met de aandelen van het postbedrijf. De koers veert rond het middaguur 15 procent op tot circa 3,70 euro per aandeel.

Bij beleggers slaat het hoofd op hol omdat volgens de Daily Mail het Britse nationale postbedrijf Royal Mail begin volgend jaar een bod zal lanceren op PostNL van 5 euro per aandeel.

De reactie van een woordvoerder van PostNL op de geruchten is helder: “we hebben kennis genomen van de geruchten en herkennen ons hier niet in”. 
Dit impliceert dat Moya Greene, de Canadese topvrouw van Royal Mail, nog niet op de koffie is geweest bij PostNL topvrouw Herna Verhagen in Den Haag om een overname of fusie te bespreken.


Rationale

Voorzichtigheid is dus geboden voor beleggers ondanks al langer rondzingende geruchten over een mogelijk samengaan.

In 2009 had het toenmalige TNT (waartoe ook het huidige expressbedrijf TNT Express behoorde) al zijn oog laten vallen op Royal Mail. Begin dit jaar barstte de speculatie weer los nadat analisten van de Duitse Mainfirst bank in een rapport de voordelen van een fusie tussen beide bedrijven bespraken.

Die voordelen liggen nog steeds voornamelijk bij de pakkettenactiviteiten. PostNL ceo Herna Verhagen heeft na jaren van forse investeringen de pakketinfrastructuur helemaal state-of-the-art gemaakt. Royal Mail, dat op dit punt is achtergebleven, zou hier veel kunnen leren van PostNL.

En PostNL kan door de overname weer groeien – in de laatste jaren krimpt het bedrijf omdat de groei bij pakketten de daling van het briefverkeer niet kan compenseren. Misschien belangrijker voor beleggers is dat PostNL door de overname in één keer af is van haar gat in de balans van een kleine 600 miljoen euro (eigen vermogen derde kwartaal).
Dat gat verbiedt PostNL bij wet om dividend uit te keren. Hierdoor ontvangen beleggers al drie jaar geen dividend, terwijl het aandeel bij de splitsing met TNT Express in mei 2011 juist in de markt werd gezet als dividendaandeel.


Flinke hordes

Zelfs als de geruchten waar zijn, is het nog niet gezegd dat een overname zal slagen. PostNL is met een kleine 30 duizend werknemers de zesde werkgever van Nederland.

Een overname zal gevoelig liggen in Den Haag. De politiek kijkt streng mee naar dossiers waar het voormalig staatsbedrijf mee worstelt, zoals de vraag of de zelfstandige pakketbezorgers wel een adequate vergoeding krijgen. 

Ook leidt geen twijfel dat vakbonden, na een decennium waarin reorganisatie op reorganisatie werd aangekondigd, zich sterk zullen maken voor baangaranties bij een eventuele overname.

Gegeven dit speelveld is het uitgesloten dat Royal Mail een vijandig bod op PostNL zal doen.

Bij een vijandig bod heeft PostNL ook nog de stichting preferente aandelen die dwars kan liggen. In 2013 barricadeerde eenzelfde stichting de overnamepoging van het Mexicaanse America Movil op telecombedrijf KPN.

De kans dat mededingingsautoriteiten een stokje steken voor de deal is kleiner, omdat er nauwelijks geografische overlap is tussen de activiteiten van beide bedrijven.

Saillant gegeven is dat PostNL eerder dit jaar juist haar Britse dochterbedrijf verkocht omdat het niet kon opboksen tegen het grootste postbedrijf van het Verenigd Koninkrijk.


Het bod

Het bod van 5 euro per aandeel zou PostNL waarderen op een ondernemingswaarde van circa 2,4 miljard euro (waarde van de aandelen plus netto-schuld). Bij een verwacht bedrijfsresultaat (ebitda) van ongeveer 462 miljoen euro over dit jaar, geeft dit een multiple van iets meer dan 5.  

Dat zou nog altijd een koopje zijn voor Royal Mail, dat zelf tegen circa 7 keer het bedrijfsresultaat handelt op de Londense beurs. Ook het Belgische BPost en het Portugese postbedrijf kennen een aanzienlijk stevigere waardering.

Een belangrijke reden voor de lage waardering van PostNL is dat het dus geen dividend mag uitkeren. Maar dit probleem is dus met een overname in één klap opgelost.
Royal Mail zit vrij ruim in zijn jasje. Het bedrijf kan haar netto-schuld (295 miljoen Britse pond) in ongeveer een half jaar aflossen uit het operationeel resultaat (497 Britse pond).

De Britten kunnen de overname dus vrij gemakkelijk met nieuwe bankleningen financieren, al is niet uitgesloten dat het bedrijf (ook) een aandelenemissie zal overwegen.


Risico

In het artikel in de  Daily Mail staat ook dat ook Deutsche Post interesse zou hebben in de activiteiten van PostNL.

Voor beleggers komt de koersstijging van PostNL niet ongelegen, na stevige koersdalingen in de laatste maand vanwege een tegenvallende winstverwachting voor 2016 als gevolg van hoge reorganisatielasten.

Toch is voor beleggers voorzichtigheid geboden. In de eerste drie uur handel op de beurs schommelde de koers van het bedrijf tussen de 3,33 en 3,73 euro.
Als de geruchten niet waar blijken te zijn zal de koers snel weer zakken. 
 

 




Gerelateerde artikelen